Bagarns tips

 Skiva surdegsbröd tunnt!

Skiva gärna surdegsbröd ganska  tunnt! Då tycker de flesta, och kanske särskilt barn, att  smörgåsarna blir ännu godare! Och kanske även det en smaksak, men bagarn delar brödet gärna på mitten. En halva i frysen om den inte går åt direkt, och stora snygga skivor då det är som godast. Några dagar efter bak kan det vara dags för brödrosten, och då tycker bagarn att lite tjockare skivor blir lite godare :-)


Mindre socker i dina bullar

Minska gärna sockermängden i bullar en aning! Då smakar bullarna fortfarande sött men samtidigt lite mer. Och de blir lite nyttigare! Man kan behöva prova sig fram men Lunds Lilla Bageri har tex typiskt ca 30% mindre socker i degen och fyllningen jämfört med klassiska bagerirecept.


Tina bullar som ett proffs

Har du frysta bullar så finns det ett ovanligt bra sätt att tina dem! Så gör tex en del caféer. Sätt ugnen på 250 grader, och när den är varm ställer du in de frysta bullarna i (endast) 3 minuter. Ta ut och låt tina färdigt tex under bakduk. Det tar kanske  ¨15 min, innan de faktiskt tinat, så man måste kunna ge sig lite till tåls. Den höga ungsvärmen sätter fart på doft & smak och den korta tiden gör att de inte torkar.

Två bagarkompisar

Att snitta bröd snyggt är en utmaning. I min tidiga bagarkarriär provade jag en hel del mycket vassa knivar, men det blev aldrig riktigt bra förrän snittkniven med rakblad dök upp som bagarkompis. Ett rakblad i hållare helt enkelt. Vill du ha snygga snitt är det det som gäller! En annan viktig bagarkompis är termometern! 98oC inne i brödet och det är klart, då har stärkelsen förklistrat och resultatet blir perfekt. Lite säkrare metod än att knacka i brödets botten och lyssna om klart.


3-stegs surdegsbröd hemma

Om du bakar surdegsbröd själv, gör det gärna i 3 steg, dvs med 2 försteg. Dela enklast degvätskan i 3 lika stora volymer och gör först ett steg med surdegsstart + vätska + mjöl (som lagom lös fördeg). Sen tillsätter du en lika stor volym vätska till + mer mjöl för en större fördeg. Sista tredjedelen vätska tillsätts då själva degen knådas till färdig deg! Tar lite mer tid i början, fast egentligen blir jästiden för den färdiga degen kortare om man vill, och det blir väldans bra!